Shopping Cart: 0 Products

Tajemnica idealnej filiżanki

Nawet jeśli klasyczna kawa espresso jest często podawana również w szklanym kubeczku, porcelanowa filiżanka kawy wydaje się lepsza, ponieważ materiał ten lepiej oszczędza ciepło i pomaga wydobyć smak napoju. Ale skąd naprawdę wzięła się filiżanka kawy i jak długo jej używamy? Spróbujmy znaleźć odpowiedź na pytanie czy istnieje idealna filiżanka do delektowania się klasycznym espresso i jakie są jej cechy?

Słowo „tazza” (po włosku „filiżanka”) wydaje się pochodzić od arabskiego słowa „tassah”, kieliszka, w którym serwowano napoje, a rozpowszechnienie tego terminu w całej Europie sięga czasów wypraw krzyżowych. Według źródeł historycznych, już między końcem XV wieku, a początkiem XVI wieku, w zastawie stołowej pojawiały się już kubki, niskie naczynia, z górną częścią szerszą niż podstawa, które czasami mogły mieć również pokrywkę. Niektóre były używane do przechowywania cukierków, inne do podawania jedzenia i napojów. Wszystkie różnice między różnymi typami nie są całkowicie jasne, ale wydaje się, że większość tych pojemników nie miała uchwytu. Te kubki były często dekorowane, a motywy stawały się coraz bardziej eleganckie i wyrafinowane w miarę stopniowego rozwoju sztuki ceramicznej. Kiedy kawa przybyła do Europy, w XVII wieku, początkowo podawano ją w filiżankach bez uchwytów. Dopiero później, około XVIII wieku, ktoś pomyślał o wyposażeniu tych filiżanek w spodek, który nie tylko służył jako podstawka dla kubka, ale był używany do chłodzenia kawy przed wypiciem. Napój wylewano na spodek i pito go bezpośrednio z niego. Wydaje się to dziwnym zwyczajem, ale w XVIII wieku było to całkowicie normalne.

Picie kawy ze spodka wkrótce stało się uważane za coś sprzecznego z dobrymi manierami, tak bardzo, że zostało uznane za obraźliwe. W międzyczasie produkcja ceramiki robiła duże postępy, a około połowy XVIII wieku Brytyjczyk Josiah Wedgwood założył swoją fabrykę, doskonaląc wyroby creamware, angielską wersję majoliki. To właśnie dzięki temu sprężystemu materiałowi, który był łatwy w obróbce i dekoracji, Wedgwood „wynalazł” również filiżankę kawy. Włoska nazwa „tazzina” (mały kubek) jest nie tylko zdrobnieniem „tazza” (kubek), ale tak naprawdę pochodzi od nazwiska Włocha, malarza Accademia di Brera Luigi Tazzini, dyrektora artystycznego od 1896 do 1923 roku Richard-Ginori Tuscan Ceramics Society. Tazzini uwielbiał powstający wówczas ruch secesyjny i skierował swoją produkcję w tym kierunku. Projekt nowoczesnej filiżanki do kawy to jego dzieło, tak jak ostateczny dodatek do niego – uchwyt. Tazzini opracował wiele różnych rodzajów tego kubka, do różnych celów: el tazzinin do picia kawy, z drugiej strony el tazzin został zaprojektowany do picia wina, tazzinetta do latte, tazzina do jedzenia makaronu z fasolą.

Praca nad materiałami i projektami produktów spożywczych i napojów oznacza wprowadzanie w życie pomysłów, które z konieczności muszą łączyć piękno i funkcjonalność. Na przykład w przypadku kawy espresso filiżanka jest nie tylko przedmiotem designerskim, ale ma również za zadanie niedopuszczanie do zbyt szybkiego stygnięcia napoju. Przede wszystkim profesjonalna filiżanka do kawy musi być wykonana z twardej porcelany skaleniowej, która jest wypiekana w temperaturze około 1400 ° C. Materiał ten jest wyjątkowo odporny na zużycie, jest higieniczny i długo zachowuje swój błyszczący wygląd. Co więcej, jest w stanie przewodzić i utrzymywać ciepło, aby utrzymać kawę w odpowiedniej temperaturze. Kształt filiżanki musi przede wszystkim wydobyć smak i wygląd kawy: musi mieć ścięty stożek, zaokrąglony wewnątrz i dno w kształcie jajka, aby zapobiec utracie konsystencji piany. Ponadto średnica górnej części kubka nie powinna być zbyt szeroka. Wnętrze filiżanki musi być białe, aby stworzyć silny kontrast kolorów, który pomaga wzmocnić kawę i wydobyć jej odcienie. Uchwyt kubka powinien być zaprojektowany w taki sposób, aby był łatwy do trzymania dwoma palcami. Środkowy palec nie powinien dotykać samej miseczki, która jest bardzo gorąca. Krawędź filiżanki, poza tym, że nie ma żadnych irytujących i potencjalnie niebezpiecznych wiórów lub innych oznak zużycia, powinna mieć odpowiednią grubość w miejscu, w którym usta dotykają miseczki. W filiżance kawa powinna pozostać gorąca, ale początkowo jej temperatura powinna spadać: dlatego dno filiżanki powinno być grube, a górna część powinna być cieńsza, co sprawia, że ​​kontakt z ustami jest jeszcze przyjemniejszy. Idealna filiżanka do kawy espresso powinna mieć pojemność około 70 cm3, co jest najlepszym rozmiarem do serwowania espresso o wielkości 20–25 cm3. Kiedy kawa wychodzi z ekspresu, filiżanka powinna mieć temperaturę około 40 ° C: w ten sposób właściwości organoleptyczne kawy pozostaną niezmienione na dłużej, a także śmietanka na napoju zachowaj swój kolor.

Autor:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error: